Chcesz żyć w zgodzie z naturą i jednocześnie oszczędzać? Osiągnięcie obu tych celów jest możliwe dzięki podejściu zero waste. Przyjrzyjmy się temu bliżej i przekonajmy, jak łatwo możesz wprowadzić proekologiczne zmiany do swojego życia.
Zero waste – co to jest?
Zero waste (z ang. – brak marnowania) to filozofia, której celem jest minimalizacja odpadów wytwarzanych przez jednostkę i całą społeczność. Zwraca uwagę na konieczność przemyślanego projektowania trwałych produktów, które po zakończeniu obiegu mogą zostać przetworzone i wykorzystane ponownie w jak największym stopniu. Idea zero waste opiera się na zasadzie 5R:
– refuse (odmawiaj),
– reduce (ograniczaj),
– reuse (używaj ponownie),
– recycle (poddawaj recyklingowi),
– rot (kompostuj).
Jak zacząć żyć zero waste?
Zrezygnować z jednorazowych opakowań i przedmiotów, jak np. plastikowe worki czy sztućce, wybierać produkty sprzedawane luzem i te w opakowaniach wielokrotnego użytku. Zwrócić uwagę na jakość kupowanych rzeczy – lepsze jakościowo produkty posłużą nam dłużej, dlatego rzadziej będziemy musieli je wymieniać na nowe.
Pokrewnym pojęciem do „zero waste” jest upcycling, czyli proces przerabiania zużytych lub nieużywanych przedmiotów na nowe i funkcjonalne produkty, które mogą posłużyć jeszcze przez długi czas. Przykładem może być tworzenie torebek z odpadów tekstylnych albo lampki nocnej z puszek po napojach.
Zero waste w kuchni
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa co roku na świecie marnujemy ok. 1,3 mld ton żywności przydatnej do spożycia. W Unii Europejskiej każdego roku w koszach ląduje nawet niemal 88 mln ton jedzenia, a w Polsce – według NIK-u – rok w rok na śmietniki trafia prawie 5 mln ton produktów spożywczych. Marnowanie żywności to poważny problem, który wymaga zintegrowanych działań zaradczych. Te zaczynają się w kuchni.
Zmiana nawyków powinna dotyczyć głównie sposobu pakowania żywności. Warto wybierać opakowania wielokrotnego użytku, takie jak szklane słoiki lub metalowe puszki. Dzięki temu nie tylko ograniczymy ilość plastikowych odpadów, ale także zachowamy dłuższą świeżość produktów spożywczych. Ważne jest również unikanie jednorazowych artykułów, takich jak folie aluminiowe.
Kolejnym ważnym elementem zero waste w kuchni jest redukcja ilości wykorzystywanych produktów jednorazowego użytku – tutaj szczególną uwagę warto poświęcić płatkom śniadaniowym czy słodyczom sprzedawanym w plastikowych opakowaniach.
Zero waste w ogrodzie
W ogrodzie również możemy być zero waste. W tym celu przede wszystkim powinniśmy założyć kompostownik, który pozwoli nam zagospodarować organiczne odpady zielone i resztki kuchenne. Kompost zasili glebę w niezbędne roślinom składniki odżywcze, wzbogaci ją w próchnicę, poprawi strukturę ziemi i chłonność oraz utworzy warunki odpowiednie do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów. Dzięki temu rośliny staną się odporniejsze na szkodniki i lepiej poradzą sobie w niskich temperaturach.
Prostymi ogrodowymi patentami na bycie zero waste są również: doniczki z odzysku, stare okna przeznaczone do bytowania insektów, nawóz ze skorupek jaj albo skórek z bananów. Niepotrzebne tekturowe pudełka można wykorzystać do tworzenia nowych rabat warstwowych, a zużycie wody do podlewania ograniczyć, wykorzystując w tym celu deszczówkę.
Jeśli mimo wszystko będziesz potrzebować firmy, która pomoże ci zagospodarować odpady zielone, skorzystaj z usług Redskip. Firma podstawi kontener, w którym będziesz mógł umieścić niepotrzebne liście, trawę, krzaki, kwiaty, gałęzie, drzewka i inne nieczystości w katalogu odpadów sklasyfikowane pod kodem 20 02 01.
Zero waste na budowie
Prace remontowo-budowlane powinniśmy prowadzić tak, aby nie generować w nadmiarze odpadów szkodliwych i innych zanieczyszczeń, lecz skupić się na biodegradowalnych rozwiązaniach o wydłużonym cyklu życia. W budownictwie ważne jest, aby już na etapie projektowania zaplanować przepływ odpadów i umożliwić ich kompostowanie, a następnie wykorzystać do nawożenia miejskich farm czy osiedlowych ogrodów.
Jeżeli potrzebujesz wywieźć śmieci po remoncie, tu również z pomocą przyjdzie ci firma Redskip. Kontenery na śmieci po remoncie najczęściej mają pojemność 7 albo 10 m sześć. Mniejsze są przydatne głównie do magazynowania gruzu zmieszanego z innymi odpadami poremontowymi. Większe zaś przeznacza się na rzeczy lżejsze, takie jak styropian, folie lub deski.
Kosmetyki zero waste
W dzisiejszych czasach często zdajemy sobie sprawę z tego, że standardowe kosmetyki generują ogromne ilości odpadów, zarówno podczas ich produkcji, jak i również po spożyciu produktu przez klienta. Kosmetyki zero waste są natomiast projektowane tak, by minimalizować wpływ na środowisko naturalne – używane składniki są biodegradowalne lub można je łatwo odzyskać i przetworzyć.
Popularnymi przykładami kosmetyków zero waste są np. szampony w kostce czy kremy do ciała w szklanych opakowaniach. Zastosowanie takich rozwiązań pozwala zredukować ilość plastiku wykorzystywanego w codziennych rytuałach pielęgnacyjnych – jedno opakowanie może służyć nam przez miesiące lub lata! Oprócz aspektu ekologicznego warto pamiętać o tym, że kosmetyki zero waste mogą być lepsze dla naszej skóry – przez brak dodatków syntetycznych oraz chemicznych konserwantów mogą działać na nią korzystniej.
Jak zabezpieczyć kontener z odpadami?
paź
Na czym polega usuwanie odpadów przemysłowych?
wrz
Jak śmieci wpływają na środowisko? Jak zanieczyszczają przyrodę?
wrz
Jak zagospodarować odpady szklane?
wrz
Piasek budowlany – co warto o nim wiedzieć?
wrz
Czym się kierować, wybierając kontener na odpady?
wrz
Aplikacja Sorteusz, czyli prostsze segregowanie odpadów
wrz
Biogazownie a bioodpady – co je łączy?
sie